Anti-carjacking en Krav Maga


Het is aan te raden om bij een carjacking (het met geweld stelen van de wagen) geen weerstand te bieden aan de agressor(s), zeker indien deze gewapend is (zijn). De toepassing van het Krav Maga principe ‘een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht’ is hierbij van groot belang. In de Belgische Wetgeving is de bescherming van goederen geen aspect van wettige verdediging. In de meeste gevallen volstaat het echter om een aantal strategische keuzes te maken om dit geweldsdelict te vermijden.
Foto: www.shouselaw.com/carjacking.html
Foto: www.shouselaw.com/carjacking.html
De situaties van carjacking kan men grotendeels opsplitsen in een zestal scenario’s: het benaderen van je voertuig, het openen van de koffer, het instappen, eenmaal in je voertuig, het verlaten van je voertuig, en in het verkeer.

Het benaderen van een voertuig
Ongeacht waar we ons voertuig benaderen (op straat, open lucht parking, ondergrondse parking) zullen we steeds zones dienen te passeren die voor een agressor interessant zijn omdat ze een uitstekende cover vormen om op discrete manier de agressie te plegen. Een agressor zal bovendien steeds trachten om zijn/haar slaagkansen te maximaliseren, en dit door op zoek te gaan naar naïeve slachtoffers die bij verrassing overrompeld kunnen worden.
Enkele nuttige tips: wees alert, bekijk en memoriseer de nooduitgangen bij een ondergrondse parking, maximaliseer je gezichtsveld (door bijvoorbeeld een hoek in een wijde boog te passeren), en indien je moet vluchten, ren dan naar verlichte en bevolkte plaatsen. Bij fysiek geweld, probeer naast je krav maga-technieken tevens alarm te slaan door bijvoorbeeld een fluitsignaal te laten horen, te claxonneren, ‘brand’ te roepen… , alles om omstanders te waarschuwen.
De koffer openen
Bij het openen van de koffer (om bijvoorbeeld boodschappen weg te bergen) stellen we ons heel kwetsbaar op met de rug naar potentiële agressors. Probeer alvorens de koffer te openen een scanning te doen van de omgeving. Indien iemand u op dat moment aanspreekt, wees uiterst waakzaam van uw positie ten opzichte van de personen in uw directe nabijheid. Hetzelfde geldt uiteraard bij de andere deuren, of bijvoorbeeld tijdens het vastgespen van kinderen op de achterbank.
Instappen
Alvorens je in je voertuig stapt, doe een snelle scanning. Een scanning meer of minder kan zeker geen kwaad. Zorg dat het een complete scanning is: personen in de directe omgeving, de voertuigen met eventueel passagiers die naast je voertuig staan, en de binnenkant van je eigen voertuig.
In het voertuig
Sluit steeds de wagen af onmiddellijk nadat je in je voertuig hebt plaats genomen. Weet dat de efficiëntie van uw basis krav maga-technieken tot een minimum herleid wordt in het krappe interieur van de auto. Het is interessant om uw krav maga-technieken af en toe te trainen met extra aandacht voor deze beperkingen.
Bij het verlaten van je voertuig
Na het parkeren (waarbij je al een eerste scan van de omgeving hebt uitgevoerd), neem de tijd om uw nabije omgeving goed te bekijken. Meestal heb je dan een verminderd zicht op de situatie. Leef je in de rol van agressor in door na te gaan: hoe zou ik als agressor deze net geparkeerde wagen benaderen? Het zal je in staat stellen om extra aandacht te schenken aan voor de agressor sterke strategische posities.
In het verkeer
Bij het stoppen voor een rood licht zijn we kwetsbaar aangezien een agressor vanuit een dode hoek kan opduiken. Zorg dat uw autodeuren steeds vergrendeld zijn, en dat je voldoende ruimte hebt om een uitwijkmanoeuvre uit te voeren. Dit veiligheidsprincipe is tevens geldig bij een file. Let tegelijk op voor naderende motoren als je plots uitwijkt (!) … het is niet enkel je eigen veiligheid die van belang is. Vermijd het om waardevolle goederen op de passagierszetel naast je te leggen. Ga niet in op provocerend gedrag van andere bestuurders of omstaanders.
Conclusie
Alertheid en het scannen van je omgeving op potentieel gevaarlijke situaties kunnen ervoor zorgen dat de kans dat je het slachtoffer van carjacking of van een geweldsdelict wordt, tot een minimum herleid wordt. Bij situaties die twijfelachtig overkomen: vertrouw op je intuïtie.
Inspiratiebron:

Reacties