Baseball Batt 

De baseball batt wordt soms tijdens een echt gevecht als tool gebruikt. Dit gebruik kan zowel liggen bij de aanvaller of de verdediger. In dit artikel gaan we iets dieper in op de wetgeving met betrekking tot het bezit van een wapenstok of baseball bat. 

De wetgeving [1] 

Onderstaande duidelijke tekst is een copie van Startpunt Veiligheid (http://wordpress.startpuntveiligheid.be/category/wetgeving/#ixzz3xgAnPFPs). Uit respect voor het werk van de auteur wordt deze tekst als integrale copie hier opgenomen en in cursief geplaatst.
“Mag ik een wapenstok of honkbalknuppel in mijn wagen meenemen? Ben ik strafbaar als ik zelf een matrak maak en die thuis heb liggen? De wapenwet plaatst wapenstokken, matrakken en knotsen in de categorie van de verboden wapens. Bijgevolg is het verboden ze te vervaardigen, te herstellen, te koop te stellen, reclame ervoor te maken, te verkopen, over te dragen, te vervoeren, op te slaan, voorhanden te hebben of te dragen.
Deze regelgeving betreft alle modellen matrakken (en knotsen), zowel lange, korte en rechte als plooibare of telescopische. Bij inbreuk hierop zal de politie ze altijd in beslag nemen – zelfs wanneer het wapen niet aan de betrokkene toebehoort – en proces-verbaal opmaken.
Het voorhanden hebben van een matrak of knots in huis
U mag geen verboden wapens in huis hebben, zelfs niet met de bedoeling ze enkel bij wettige verdediging te gebruiken. De wetgever laat geen enkele vergunning meer toe voor het bezit van een matrak of knots voor burgers.
Aangezien het vervaardigen ervan eveneens verboden is, mag u zelf dus ook geen artisanale matrak of knots maken, op welke wijze dan ook.
Het dragen van een matrak voor persoonlijke verdediging
De wet verbiedt het dragen van verboden wapens op alle plaatsen. Daarom is het ook niet toegelaten om een matrak of knots bij u te dragen uit veiligheidsoverwegingen. Het transport ervan is eveneens verboden, waardoor ze zich ook niet aan boord van uw voertuig mogen bevinden.
Uitzonderingen
Het verbod is niet van toepassing op ambtenaren van het openbaar gezag of van de openbare macht, die hun reglementaire wapens in dienst voorhanden hebben. Het dragen van een matrak door de politie is op grond van het Koninklijk Besluit van 3 juni 2007 toegestaan. De politie mag tevens over didactisch materiaal beschikken.
De wapenwet is niet van toepassing op publiekrechtelijke musea. Zij mogen matrakken en knotsen in hun verzameling opnemen.
Erkende verzamelaars mogen sommige verboden wapens voorhanden hebben, verwerven en invoeren, waaronder matrakken en knotsen. Zij moeten ze thuis in dezelfde veilige omstandigheden als vuurwapens bewaren.
Buiten deze uitzonderingen zijn wapenstokken, matrakken en knotsen volledig verboden.
Het bezit van een baseball bat
Een baseball bat of honkbalknuppel is niet speciaal ontworpen om te dienen als wapen. Het is bedoeld als sportmateriaal voor baseball (honkbal), zoals een racket voor tennis of een stick voor hockey. Het is dus a priori geen wapen en het bezit ervan is vrij. Een baseball bat kan echter als een verboden wapen worden beschouwd, wanneer het zonder twijfel duidelijk is dat de bezitter, de drager of de vervoerder ervan de intentie heeft om de bat te gebruiken om personen te bedreigen of te verwonden. Hetzelfde geldt overigens voor alle stokken, voorwerpen of stoffen die niet als wapen zijn ontworpen (art. 3§1.17° van de wapenwet).”

[1] BRON: © Copyright 2012 – Startpunt Veiligheid > http://wordpress.startpuntveiligheid.be/category/wetgeving/#ixzz3xgAnPFPs

Reacties