Elementen voor een completere training in zelfverdediging: 

het wettelijke en het ethische 

Facing Violence
Rorry Miller gaat uit van zeven elementen die van cruciaal belang zijn om te kunnen spreken van een completere  training in zelfverdediging. Dit artikel behandelt het eerste element dat bestaat uit twee componenten, namelijk de wettelijke component en de ethische component. Voor een meer diepgaande studie raden we je aan om het boek van Rory Miller ‘Facing Violence’ aan te schaffen.
Lang voor je eerste contact met een agressor dien je bij jezelf na te gaan wat je ethisch standpunt is bij een conflict. Een ethisch standpunt beperkt je gedrag. Ook de lokale wetgeving zal je gedrag beperken, tenzij je graag naar de gevangenis gaat. Een voorbereid persoon is er twee waard.

Wettige verdediging in België
Om na een incident waarbij je fysiek geweld diende te gebruiken, wettige verdediging te kunnen inroepen, dient de confrontatie te voldoen aan een aantal voorwaarden. De wettelijke grondslag hiervoor moet gezocht worden in de artikelen 416 en 417 van het Strafwetboek.
Voorwaarden om te kunnen spreken van wettige verdediging
Om van wettige verdediging te kunnen spreken, dient het enerzijds te gaan om een ernstige aanval die effectief begonnen is (of minstens dreigt te beginnen) tegen één of meerdere personen, en die aanval is onrechtmatig (onwettig). Deze voorwaarden kunnen we samenvatten met het letterwoord ‘A-GPO’.  Anderzijds dient de verdediging ogenblikkelijk,  evenredig en noodzakelijk te zijn. Hiervoor gebruiken we het letterwoord ‘V-OEN’. We raden je deze LINK aan om dit verder in detail te bestuderen.
A-GPO
V-OEN




AANVAL
Geweld
Personen
Onwettig
Je ethisch standpunt omtrent het gebruik van fysiek geweld
Het vraagstuk ‘Wat is je ethisch standpunt?’ is niet zo gemakkelijk op te lossen. We zullen dit proberen uitleggen aan de hand van een voorbeeld dat beschreven staat in het boek ‘Facing Violence’ van Rory Miller.
Stel dat je over een vuurwapen beschikt, en een gespierde jonge man valt je aan met een mes. Zal je dan je vuurwapen gebruiken? Op deze vraag kunnen de meeste personen nog gemakkelijk antwoorden, maar, wat zal je doen als de aanvaller een zwanger vrouw is, of een kind van 12 jaar, of de aanvaller is een persoon met een verstandelijke beperking? Het antwoord op deze bijkomende vragen is minder evident, niettegenstaande dat het resultaat hetzelfde is: bij niet reageren zal je door het mes dodelijk getroffen worden.  Denk hier eens over na. Bestudeer je ethisch standpunt. Volg niet je logica maar je instinct, en pas je training hieraan aan zodat je minder twijfelt tijdens een echte confrontatie.
In geval van agressie is elke seconde van twijfel een seconde van twijfel teveel. Elke aarzeling bij uw verdediging vergroot telkens de kans op meer en grotere blessures. Vandaar de noodzaak om tijdens uw Krav Maga-training steeds even mentaal stil te staan als je bij jezelf een aarzeling vaststelt bij het toepassen van een techniek of tijdens een sparring. Misschien heb je ethische twijfels, en dan is het nuttig om over deze twijfels na te denken zodat je tot een coherent standpunt kan komen.
We zijn gewoon om in een mensvriendelijke omgeving te leven, te werken en te trainen.  De wereld van geweld, waar personen al dan niet wapens opnemen om elkaar te kwetsen of te doden, maakt niet echt deel uit van deze omgeving.  Negeer die andere, agressievolle wereld niet, en bestudeer haar nauwkeurig op voorhand. Het zal je helpen bij het ontwikkelen van tactieken en strategieën die nuttig zijn tijdens een echte confrontatie.
Slot
Om je training in zelfverdediging completer te maken, dien je de wet rond de wettige verdediging te kennen en te begrijpen, en wel op die manier dat je een gevangenisstraf kan vermijden. Naast de wetgeving zou iedereen, in de mate van het mogelijke, voor zichzelf moeten nagaan wat zijn of haar ethische beperkingen zijn, en dit liefst een hele tijd voor een echte confrontatie.

Bronnen:
  1. MILLER, Rory, Facing Violence, Preparing for the Unexpected, YMAA Publication Center Inc., 2011.
  2. www.law.ugent.be : UGent, Faculteit rechtsgeleerdheid, Vakgroep Strafrecht en Criminologie in opdracht van het Ministerie van Justitie: ‘Wettige verdediging in België en de buurlanden’, TRAEST, P., VANDER BEKEN, T., KETELS, B., DE RUDDER, L., PDF.
  3. kmtc.beWettige Verdediging

Reacties