In de kijker: Israëlische Martiale Kunsten: krav maga, kapap, lotar, haganah en hisardut

Er zijn vandaag verschillende Israëlische martiale kunsten. De verschillen tussen deze martiale kunsten zijn zowel historisch als organisatorisch.
KAPAP  קפא”פ, קפ”פ (Krav Panim el Panim – gevecht op gezichtsafstand) 
In het begin van de jaren ’30 was de Israëlische martiale kunst gekend onder de naam KAPAP. KAPAP was eerder een trainingsprogramma met volgende onderdelen: Krav Maga, fysieke conditie, vuurwapengebruik, radiocommunicatie, navigatie, overleven in de natuur, EHBO en kennis van andere talen. Het Krav Maga bestond toen nog niet onder deze term maar was eerder zelfverdediging bestaande uit: judo, boksen, worstelen, stokvechten en ontwapeningstechnieken. In de jaren ’60 verving Krav Maga de term KAPAP.
LOTAR  לוטאר (Locham be Terror – gevecht tegen terrorisme)
Lotar is de algemene term die de Israelische overheid gebruikt voor de tactieken en strategieën ter bestrijding van het terrorisme. Het is geen specifieke vechtkunst maar bestaat uit: Krav Maga, militaire, politieke, financiële, commerciële en wettelijke aspecten ter bestrijding van het terrorisme.
HAGANAH הגנה (verdediging)
Haganah bestaat uit twee componenten: ongewapende zelfverdedigingstechnieken (Krav Maga-stijl) en gewapende zelfverdedigingstechnieken (mesvechten en pistoolschieten).
HISARDUT הישרדות (overleven)
Ontwikkeld door Hanover Dennis, en bestaat uit een mix van technieken vanuit het karate, judo en jiu jitsu.


Krav Maga, Kapap, Lotar, Hagana: 4 Israëlische martiale kunsten, naar Avi Nardia
Boek van Avi Naridia

Bronnen

Reacties