Wanneer wordt een mes een wapen? 


Regelmatig krijgen we tijdens een Krav Maga les vragen i.v.m. met het wettelijk kader inzake het op zak hebben van een mes. Onderstaande interpretaties en verduidelijkingen zal de lezer op weg helpen bij het begrijpen van de belgische wetgeving.

1. BRON 1 : Wanneer wordt een mes een wapen door Commissaris van de federale politie Danny Boydens.


  • 1.1. Inleiding

Sommige messen zijn als blank wapen ontworpen, andere gewoon als werktuig of voor huishoudelijk gebruik. De wapenwet definieert “blank wapen” als volgt : elk wapen voorzien van één of meerdere klingen die één of meerdere snedes hebben.

  • 1.2. Verboden messen

De wapenwet van 8 juni 2006 heeft bepaalde blanke wapens in de categorie van de verboden wapens geklasseerd. Met deze messen is alles verboden: bezit thuis, voorhanden hebben, dracht, fabricatie, herstellen, tentoonstellen voor verkoop, verkoop, weggeven, vervoer, opslaan of er reclame voor maken.
De verboden messen zijn:
– springmessen met automatische blokkering ;
– messen die door de zwaartekracht uit het heft komen en automatisch blokkeren ; 
– vlindermessen, waarvan het mes vrijkomt door het handvat in twee delen open te plooien ;
– messen die ontworpen zijn om met precisie te gooien ;
– werpsterren in metaal, met scherpe punten ; 
– blanke wapens die uiterlijk op een ander voorwerp gelijken ; 
– wandelstokken die een degen bevatten, als ze geen historische sierwapens zijn.

  • 1.3. Vrij verkrijgbare blanke wapens

Vrij verkrijgbare blanke wapens zijn ondermeer : zwaarden, sabels, dolken, dolkmessen, degens, bajonetten, jachtmessen en aanvalsbijlen. Ze beantwoorden aan de definitie van blank wapen en behoren tot de categorie van de vrij verkrijgbare wapens. Het bezit ervan thuis is vrij, alsook de verkoop en het louter vervoer.
De huis- en tuinmessen (ondermeer : zakmessen, vouwmessen al dan niet blokkerend, Opinels, keukenmessen, cutters, werkgerief, enzovoort) die als werktuig ontworpen zijn en niet als wapen, zijn niet verboden.
Maar opgelet ! De dracht van een vrij verkrijgbaar blank wapen, namelijk het onmiddellijk voorhanden hebben in het openbaar, is onderworpen aan een wettige reden. De wettige redenen zijn niet wettelijk vastgelegd, waardoor het gezond verstand voor elk geval afzonderlijk de graad van gevaar voor de openbare veiligheid bepaalt. Zo kan, bijvoorbeeld, een jager een jachtmes dragen tijdens de jacht. Een visser kan een dolkmes dragen wanneer hij met netten aan het werk is. Een dolkmes behoort tot de uitrusting van een diepzeeduiker, enz.
Volgens artikel 135 van het Strafwetboek wordt onder het woord ‘wapens’ begrepen : alle toestellen, werktuigen, gereedschappen of andere snijdende, stekende of kneuzende voorwerpen die men ter hand heeft genomen om te doden, te verwonden of te slaan, zelfs indien men er geen gebruik van gemaakt heeft.
Elk mes wordt een verboden wapen van zodra het door concrete omstandigheden duidelijk is dat de bezitter, houder of vervoerder ervan, de intentie heeft om er personen mee te bedreigen of te verwonden.

BRON 2 : Wanneer wordt een mes een wapen door Boskliever.


  • 2.1. Inleiding

Messen worden in de Belgische wapenwet ondergebracht onder de ‘blanke wapens’. Alle blanke wapens vallen dan weer onder de ‘vrij verkrijgbare wapens’. Let wel, enkele types van messen vallen onder de verboden wapens.

  • 2.2. Wat zijn blanke wapens?

“Blanke wapens zijn wapens die zijn ontworpen om te doden of te verwonden door middel van een direct contact met het slachtoffer.”
Als we binnen de blanke wapens naar de niet-verboden messen kijken, hebben we het over alle: keukenmessen, zakmessen, vaste messen, dolken, zwaarden, bajonetten, enz…
De grootte en vorm van al deze messen speelt dus geen enkele rol.
Let wel: Aangezien de blanke wapens onder de vrij verkrijgbare wapens vallen in de wetgeving, zouden sommigen dit kunnen misinterpreteren als  zijnde vrij te gebruiken of te dragen wapens.
Dit is niet het geval, je hebt steeds een wettige reden nodig om deze wapens te dragen, aan jou dus om een geldige uitleg te geven aan je wapendracht. Indien je in het kader van wapendracht of -gebruik dus voor de rechter zou verschijnen, zal deze oordelen over de geldigheid van de reden.
Het spreekt voor zich dat de aanvaardbaarheid van die reden sterk zal samenhangen met de geschiktheid van het wapen voor de activiteit beoefend door de drager, en de al dan niet verantwoordelijke wijze waarop die activiteit wordt beoefend.
Bijvoorbeeld: Als je net aan het vissen was toen je werd lastiggevallen en die persoon door omstandigheden op je vissersmes eindigt, zal je meer kans maken vrijgesproken te worden dan wanneer je als dakloze junkie iemand aan je push blade rijgt omdat je dacht dat die je tabak gestolen had, logisch eigenlijk.
Bij fouilles is de meest gegeven reden van messendracht trouwens “zodat ik mijn appeltje kan schillen”, yeah right.

  • 2.3. Verdere verboden en toegelaten handelingen

– Enkel meerderjarigen mogen messen bezitten of aankopen.
– Vrij verkrijgbare wapens mogen niet over internet verkocht worden.

  • 2.4. Wapens vs werktuigen

In de omzendbrief wordt tevens een onderscheid gemaakt tussen een wapen en een werktuig.
Sommige voorwerpen zouden als wapen kunnen worden beschouwd, of lijken erop, zonder dat het over eigenlijke wapens gaat. In geval van twijfel kan de volgende indicatieve definitie van een wapen worden gehanteerd: een wapen is een voorwerp dat werd ontworpen of vervaardigd met als doel het bedreigen, het verwonden of het doden van mensen of dieren.
Op basis hiervan kan bijvoorbeeld worden gesteld dat een nagelpistool, een zaag en een bijl (tenzij het zou gaan om een primitieve strijdbijl) geen wapens zijn, maar werktuigen. Een gewoon keukenmes is in die zin evenmin een wapen, maar veel andere messen worden in de regelgeving uitdrukkelijk toch als wapens beschouwd omwille van het inherente gevaar dat er vanuit gaat.
Het blijft een kwestie van creatief zijn in je wapenkeuze dus. Dit geldt zeker in het kader van de wettige zelfverdediging, maar daarover later meer.

  • 2.5. Verboden wapens

Uiteraard is het verboden een verboden wapen te dragen. Maar in tegenstelling tot de oude regelgeving is nu ook het loutere bezit van een verboden wapen verboden en strafbaar geworden.
Wanneer een inbreuk wordt vastgesteld, worden de verboden wapens in beslag genomen, verbeurd verklaard en vernietigd, zelfs indien zij niet aan de veroordeelde toebehoren.
Het is tevens verboden om reclame te maken voor verboden wapens. Als ik hier dus ooit iets over een wapenstok, taser of pepperspray zou posten, maak ik daar dus geen reclame voor he, ‘t is gewoon een bespreking.
De messen die onder de verboden wapens vallen:
– spring- en valmessen met slot, stiletto’s (mes waarvan het lemmet door een mechanisme of door de zwaartekracht uit het heft wordt gebracht en automatisch wordt geblokkeerd)
– vlindermessen
– messen die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp (bijvoorbeeld een mes verborgen in een riem);
– werpmessen (mes waarvan het bijzonder evenwicht toelaat met precisie te werpen)
– ballistische messen (mes waarbij het lemmet dmv van een veer wordt afgeschoten)
Onthoud dus dat je buiten bovenstaande lijst met uitzonderingen alle messen mag bezitten, maar ze niet als wapen mag gebruiken of bij je mag dragen, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

3. Besluit

Elk mes wordt een verboden wapen van zodra het door concrete omstandigheden duidelijk is dat de bezitter, houder of vervoerder ervan, de intentie heeft om er personen mee te bedreigen of te verwonden.

——————————–
Bron 1 : http://www.lokalepolitie.be/5394/bibliotheek/54-secunews/212-wanneer-wordt-een-mes-een-wapen.html%20:
Bron 2: http://www.zelfredzaam.be/author/boskliever/

Reacties