Agressor Stoppen 

8 zones om een gevecht snel te beëindigen


Als kalmeren en confronteren niet werkt om de agressor te stoppen …
Wanneer kiezen voor de-escalatie niet meer mogelijk is, en de agressor overgaat tot een gevecht, pas dan één van de krav maga-principes toe:
‘Beëindig het gevecht zo snel mogelijk
binnen het wettelijk kader dat van toepassing is op de plaats van de agressie’.
Met andere woorden, hou rekening met proportionaliteit, opportuniteit en legaliteit bij het gebruik van uw technieken om de agressor te stoppen.
In dit artikel zullen we 8 zones behandelen die geschikt kunnen zijn om een gevecht snel te beëindigen.

De genitale zone 
Wanneer de genitale zone wordt geraakt onder een opwaartse hoek kunnen verschillende dingen gebeuren: de pelvis breekt, in een reflex gaan de knieën tegen elkaar, de handen zakken, het lichaam duikt ineen. De mate waarin dit gebeurt hangt af van de kracht en de gesteldheid van de agressor. Indien de agressor onder invloed is (drank, drugs…) zal deze de pijnprikkel nauwelijks voelen, en dit zal bijgevolg de aanval veelal niet stoppen. Indien daarentegen het lichaam van de agressor schade heeft opgelopen door uw verdediging, zal ongeacht de mentale toestand van de agressor, zijn mogelijkheden om de achtervolging in te zetten serieus beperkt worden. Je kan er echter niet steeds op rekenen dat ook deze verdedigingsslag voldoende is om een agressor te stoppen. Ga ervan uit dat er meerdere trappen en stoten nodig zullen zijn, indien mogelijk, afwisselend naar de 8 zones die hier besproken worden. Bedenk dat deze trappen of slagen eveneens nuttig zijn als u of de agressor niet recht staan.
Mogelijkheden genitale zone: frontale trap, kniestoot, handpalmstoot, hamervuistslag en meshandslag.

De benen 
Een voorwaartse trap naar het scheenbeen van de agressor kan resulteren in twee soorten reacties: een tijdelijke gewichtsverplaatsing op het andere been, of het in elkaar vallen van één van de twee steunpunten van de agressor. Deze techniek is vooral interessant als voorbereiding op het weglopen uit de agressieve situatie. Indien de agressor niet onder invloed is, zal de pijn ervoor zorgen dat hij minder snel de achtervolging kan inzetten, of dat hij of zij de greep van een omklemming losser maakt.
Mogelijkheden zone benen: frontale trap, circulaire trap, rakeltrap, trap op de kniekap.

De neus 
Een slag op de neus zorgt dat de ogen tranen (ongeacht of de agressor onder invloed is of niet), en resulteert in een beperking van zijn/haar zicht. Een agressor met een beperkt gezichtsveld is minder goed in staat om zijn aanvallen verder te zetten. Het is een fabel dat bij een slag op de neus het kraakbeen via de neusholte in de hersenen kan worden geslagen.
Mogelijkheden zone neus: directe stoot, handpalmstoot, elleboogstoot en kopstoot.

De ogen 
Een verdedigingstechniek naar de ogen van de agressor kan leiden tot een levenslang letsel. Het gebruik van deze techniek dient dus goed te worden afgewogen tegen de wettelijke bepalingen van de locatie waar de agressie plaats vindt.
Mogelijkheden zone ogen: stoot met de vingers, tijgerklauw.

De tempel 
De tempel wordt meestal beschouwd als een knock-out zone. Reken er echter niet op dat dit steeds het geval zal zijn: techniek, kracht en juiste hoek zijn de parameters die de effectiviteit van de slag zullen bepalen. Een slag kan echter ook de agressor tijdelijk verdoven wat dus mooi meegenomen is om een gevecht zo snel mogelijk te beëindigen.
Mogelijkheden tempelzone: hoekstoot, handpalmstoot, elleboogstoot en kopstoot.

De basis van de schedel 
De schedelbasis is een belangrijke knock-out zone. Bij de meeste personen bevindt zich achteraan het hoofd, onderaan de schedel, een holte. Op deze plaats onder het achterhoofdsbeen, waar de zenuwbanen van de nek onder de schedel verdwijnen, passeren de signalen van de hersenen naar het lichaam en terug. Het hoeft geen uitleg dat indien de zenuwbanen op dit punt verstoord geraken, de signalen van en naar het lichaam ook verstoord zullen zijn. Indien de agressor aan de schedelbasis geraakt wordt, zullen zijn/haar handelingen niet zo doeltreffend meer zijn. Ook hier is het zo dat ernstige schade aan dit gebied levenslange gevolgen kan hebben, of tot de dood kan leiden. Wees u bewust van de bepalingen omtrent wettige verdediging op de plaats van de agressie.
Mogelijkheden zone schedelbasis: hamervuiststoot, elleboogstoot, open-handslag, trap.

De kin, kaakbeen 
Deze zone is door iedere bokser gekend. Vooral bij een glazen kin zal de agressor snel onderuit gaan. De effectiviteit van een slag naar de kin zal afhangen van de toestand van de agressor (glazen kin of niet).
Mogelijkheden zones kin en kaakbeen: hoekstoot, handpalmstoot, elleboogstoot.

De keel 
Een directe stoot naar de adamsappel van de agressor kan dodelijk zijn. Een breuk van de adamsappel kan ervoor zorgen dat de persoon stikt. Een dergelijke techniek dient enkel te worden toegepast indien de beginselen van proportionaliteit, opportuniteit en legaliteit van de verdediging van toepassing zijn.
Mogelijkheden zone adamsappel: directe stoot, handpalmstoot, elleboogstoot en snij-handslag.

Andere zones 
Met andere zones bedoelen we dat er nog zones mogelijk zijn die ervoor kunnen zorgen dat een gevecht snel wordt beëindigd. Of het gevecht effectief snel beëindigd zal worden, zal vooral afhangen van het slachtoffer; beschikt hij/zij over voldoende inzicht in een chaotische situatie, en beheerst hij/zij de technieken van zijn/haar gekozen martiale kunst om deze doeltreffend te kunnen toepassen?



Auteur: Jeroen Vermeulen
Bron en inspiratie: Black Belt Magazine (december 2014/januari 2015)

Reacties