Basisprincipes van Krav Maga volgens Imi Lichtenfeld 

1. Voorkom letsel: zorg voor een goede vaardigheid in zelfverdediging om te vermijden dat je gewond geraakt. Weet hoe je een aanval moet verwerken indien je toch een blessure zou oplopen.
2. Wees bescheiden: ga conflicten uit de weg, en schep niet op met uw vaardigheden. Aanvaard kritiek, opmerkingen en aanmerkingen van anderen.
3. Handel op de juiste manier: doe op het juiste moment, op de juiste plek de juiste dingen. Uw fysieke en mentale toestand bepalen uw handelingen tijdens de verdediging van een aanval.
Om effectief met de situatie om te gaan, dien je gebruik te maken van uw vaardigheden en van de kritische, succesbepalende en specifieke elementen die zich voordoen.
4. Wees zo doeltreffend dat je niet hoeft te doden: personen die getraind zijn in Krav Maga, stelt Imi Lichtenfeld, zouden in staat moeten zijn om de aanval op korte en effectieve wijze te neutraliseren, en dit zonder daarbij onnodig letsel toe te brengen aan zijn (haar) agressor(s).
5. Schat de ernst van een mogelijke aanval in: probeer een confrontatie uit de weg te gaan. Indien dit niet mogelijk is, reageer met de gepaste mate van geweld. Deze dient voldoende te zijn om de dreiging weg te nemen, en jezelf uit de gevarenzone te verwijderen.
Wilt u deze basisprincipes nalezen, volg de link hieronder naar een uitgave van dit boek.


Bron: YANILOV Eyal, ‘Krav Maga, how to defend oneself against armed assault’, uitg Dekel Publishing House & Frog Ltd., Tel Aviv, 2001.



Reacties