De gouden regel in een straatgevecht, en Rory Miller 

Dit artikel gaat over een straatgevecht, en hoe uw techniek daarbij efficiënt of inefficiënt kan zijn. De gouden regel wordt beschreven in een boek van Rory Miller die zelf de mosterd haalde uit een oud handboek over Kano Jujitsu:
Gouden Regel 1
Kort samengevat: combineer keiharde trappen en stoten naar zwakke punten van uw agressor op het moment dat hij/zij dit het minst verwacht, en tevens ook het zwakst staat.
Stoot of trap keihard
Bij de meeste personen die een vechtkunst beoefenen bestaat een groot deel van hun training uit de studie van hoe zo hard mogelijk trappen en stoten. Eén van de tijdens training meest onderschatte aspecten is het gebruik van omgevingsvoorwerpen. Een baseball bat is nog steeds sterker dan de sterkste vuist van de beste karate-beoefenaar. Een ongewapende en getrainde gevechtskunstbeoefenaar zal het bijna steeds moeten afleggen tegen een gewapende straatvechter. Een tweede belangrijk aspect om aandacht aan te besteden, is om uw slag- en traptechniek efficiënter te maken door het gebruik van onophoudelijke combinaties van trappen en stoten, en dat totdat de agressor geneutraliseerd is. Stop niet halfweg een slagenreeks om het effect te monsteren. Dit zou de agressor tijd kunnen geven om zicht te herpakken, en dat wil je niet.
Naar zwakke punten van uw agressor
Weke delen raken is  één van de basisprincipes van Krav Maga. Om het met de woorden van de grondlegger van Krav Maga te zeggen: zelfs het kruis van Mohammed Ali is zwakker dan het scheenbeen van een baby.  De belangrijkste zwakke zones van uw agressor zijn: ogen, kruis, keel, nek en ruggengraat.
Wanneer de agressor dit het minst verwacht
Een goede timing is van cruciaal belang tijdens een straatgevecht. Volgens Rory Miller zijn er twee goede momenten om uw technieken op een straatvechter uit te voeren: wanneer je geen andere keuze hebt, en wanneer je ermee wegkomt.
Je hebt geen keuze als je leven in gevaar wordt gebracht door de agressor, en je niet kan vluchten.
Je kan ermee wegkomen op een ogenblik dat de agressor afgeleid is, pauzeert, een voorwerp wil opnemen, het oneens is met zijn kompanen…
Conclusie
Wanneer een gevecht vermijden niet mogelijk is, pas uw technieken toe op basis van bovenstaande gouden regel. Trap en stoot keihard, snel en met overtuiging. Denk eraan kracht te ontwikkelen, weke delen te raken, en een goede timing te kiezen.

Bronnen:
  1. MILLER, Rory, Meditations on Violence, A Comparison of Martial Arts Training & Real World Violence, YMAA Publication Center Inc., 2008.
  2. IRVING HANCOCK, Harry, KATSUKUMA HIGASHI, The Complete Kano Jiu-Jitsu (Judo), Putnams Sons, New York & London, 1905.

Reacties