Krav Maga als lesgever: wat betekent dit in de realiteit? 

Als Krav Maga lesgever (en eigenlijk in gelijk welke verdedigingssport) heb je een grote verantwoordelijkheid. 
De gedachte dat één van je leerlingen in een agressiesituatie terecht komt en dat je deze persoon niet voldoende hebt voorbereid, is niet prettig.

As a trainer, it's not about yourself
Als één van je studenten fysieke of psychische schade oploopt na een gevecht, maakt het niet uit of je als lesgever deel uitmaakt van een supergetrainde speciale eenheid en zelf in topconditie bent. Jarenlange training in Krav Maga (of een andere verdedigingssport), diploma’s van verschillende grote Krav Maga-leraren, een pijngrens die boven het gemiddelde ligt en een groot incasseringsvermogen verdwijnen in het niets als je het bericht krijgt dat een leerling van jou fysieke of psychische schade heeft opgelopen door een gebrekkige opleiding.
De realiteit is dat we als lesgever bijna nooit aanwezig zullen zijn indien één van onze leden wordt aangevallen. Het is de verantwoordelijkheid van de lesgever om: zich te blijven verdiepen in de technieken en principes van zijn of haar (en andere) verdedigingssport(en), aandacht te hebben voor de gedrags- en psychologische aspecten bij een agressie of confrontatie, de anatomie van het lichaam te kennen, de fighting spirit van de leerlingen te trainen, de leerlingen methoden en extra verdedigingsgerelateerde oefeningen voor thuis bij te brengen, rekening te houden met de fysieke en psychologische capaciteiten van de leerlingen en technieken op maat te onderwijzen, fungeren als rolmodel en inspiratievoorbeeld… enz.
Kortom: het gaat er niet om wat de Krav Maga lesgever allemaal kan doen, het gaat om wat de leerling in staat is te doen bij een agressie of confrontatie.

Citaat Tony Blauer: Don’t show them what you can do. Show them what they can do.

Reacties