KRAV MAGA en 36 Stratagemen


Krav Maga is een direct verdedigingssysteem dat eerder gebaseerd is op principes dan op kata’s. Principes zoals ‘Maak gebruik van de omgevingsfactoren’, ‘Val de zwakke delen van de agressor aan’, ‘Ontneem het zicht’… etc., zijn op vele manieren te interpreteren en in de praktijk uit te voeren. Omdat Krav Maga bovendien geschikt is voor elke beoefenaar, kan het systeem naadloos en ultrasnel in elke tactische situatie ingepast worden.
Intelligente tactiek gegeven de specifieke situatie is van levensbelang.
De 36 strategemen is een Chinees essay dat zou dateren van in de Periode van Lente en Herfst in de Chinese geschiedenis (771-403 v. Chr.). In deze tekst van 138 Chinese karakters werden een verzameling stratagemen gebundeld in de vorm van gezegden. De krijgslisten konden zowel ingezet worden voor oorlogsvoering als om diplomatieke en private doelen te bereiken. Het werk bevat 6 hoofdstukken met elk 6 stratagemen (6 x 6 = 36).
In de leercurve van een Krav Maga-leerling worden meestal volgende fases doorlopen:
(1) aanleren van de basistechnieken (initiatie, automatisatie en reality based training);
(2) begrijpen van de achterliggende basisprincipes;
(3) aanleren van extra technieken en op zoek gaan naar techniekoverschrijdende principes en strategieën.
Het is mijn overtuiging dat door een grondige studie van de 36 stratagemen de Krav Maga-beoefenaar niet alleen sneller nieuwe Krav Maga-technieken aanleert en begrijpt, maar dat hij/zij tevens beter gewapend is tegen een echte agressie
op straat, op het werk, tijdens de vrije tijd of thuis.
Mijn favoriete stratageme is n° 36 , 走為上/走为上 , cf. ‘Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht’.

Reacties