Deel 3: Seminarie Rory Miller
Logic of Violence / Think like a criminal
Op 12 en 13 december 2015 woonden we met Krav Maga Trainingscentrum een seminarie bij gegeven door Rory Miller, en georganiseerd door Systema Kortrijk.
Deel 3 van het verslag: ‘The Logic of Violence’.
1. Logic of Violence
Gezien het seminarie als titel ‘Logic of Violence’ draagt, worden we er de volgende uren toe aangezet om deze mechanismen van agressie niet enkel te zien als dingen die daarbuiten in de boze wereld gebeuren. Geweldpleging volgt een logica, en die logica zit in elk van ons, aangezien we allemaal dezelfde basisbehoeften hebben.
Rory Miller schotelt ons enkele denkoefeningen voor, die de rode draad zullen vormen doorheen het verdere seminarie.
2. Denkoefening 1: Kans om slachtoffer te worden
Hoeveel kans hebben we om slachtoffer te worden van sociale vormen van agressie (MD, GMD, EBD, SSS) en asociale vormen van agressie (dienen als overlevingsmiddel of leverancier van (im)materieel goed)?
Monkey Dance (MD) vindt voornamelijk plaats tussen jonge, statuszoekende mannen. Als we de plaatsen waar deze mannen zich ophouden niet opzoeken, komen we al een heel eind.
Slachtoffer worden van Group Monkey Dance (GMD) zullen we kunnen vermijden als we niet zichtbaar tot een out-crowd behoren (slachtoffer van racisme), we ons niet mengen in andermans discussies en geen lid zijn van gewelddadige groepen.
Slachtoffers van Educational Beat Down (EBD) zijn bij uitstek arrogante personen, of bijvoorbeeld toeristen die zich buiten de officiële toeristenzone begeven waar ze de plaatselijke regels niet kennen. Tip: indien je de plaatselijke regels niet kent en agressie wil vermijden: houd je mond, stel je niet arrogant op, observeer, en pas je aan. Verontschuldigen kan sociale vormen van agressie temperen.
Status Seeking Show (SSS) komt voornamelijk voor binnen criminele subculturen. De kans dat we hiervan slachtoffer zullen worden schatten we vrij klein indien we ons niet binnen deze groepen begeven..
Wat overblijft is dat de aanwezigen op het seminarie gemiddeld het meest kwetsbaar blijken te zijn om slachtoffer te worden van vormen van asociale agressie, waarbij we het middel zijn om de nood van een ander te lenigen. Dit kan doordat we over middelen beschikken die een ander niet heeft. In dit geval is het belangrijk na te gaan hoe je eruit ziet en welke niet-verbale signalen je uitzendt (door kledij, accessoires, manier van stappen of spreken…) Asociale agressie kan ook betekenen dat je ongewild het middel bent om iemands donkere fantasieën werkelijkheid te doen worden. In dit laatste geval zijn ‘tijd’ en ‘isolatie’ belangrijke parameters. De agressor zal er namelijk alles aan doen om je in privacy te krijgen om dan tijd te hebben voor om het even welke horrordaden.
Hoe beter we ons kunnen inleven in de logica van geweldplegingen, hoe beter we deze ook zullen kunnen vermijden.
Tip aan trainers: kijk naar het slachtofferprofiel van de mensen aan wie je training geeft, en pas je lessen daaraan aan.
3. Denkoefening 2: Nood aan extra middelen
Stel, je hebt weinig bestaanszekerheid, je hebt de zorg over enkele kinderen, je staat op het punt samen te zullen verhongeren, en niemand helpt. Wat zal je doen? In een paar minuten komt de groep op met tal van oplossingen: stelen, moord, cannibalisme, jacht, prostitutie, bedelen, kinderen verkopen… allemaal strategieën die veel voorkomend zijn bij mensen met een verslavingsproblematiek.
4. Denkoefening 3: Nood aan veel extra middelen, en dit elke dag
De oefening wordt verstrengd: Je hebt geen werk en hebt elke dag 160 euro nodig om je verslaving te financieren. Hoe zal je dit aanpakken?
Algemene strategieën bij conflicten zijn Hide/Freeze (verstoppen/verstijven), Flight (vluchten), Fight (vechten) en Hunt (jagen). Jagen is kwalitatief anders dan vechten. Tijdens de jacht krijgt de ander geen kans. Je neemt voorzorgsmaatregelen en beperkt het risico dat de ander wint tot een absoluut minimum. Bij vechten geef je daarentegen de ander wel een kans, waardoor je eigen strategie excellent zal moeten zijn om te kunnen werken.
Het zal duidelijk worden dat een crimineel die op zoek is naar een bepaald middel/resource zal kiezen voor de jacht, en veel minder voor de confrontatie of het gevecht. Een gevecht start ook meestal met een waarschuwing. Dit kan verbaal, maar evenzeer door lichaamshouding, of een initiële duw. Geen enkel hongerig roofdier (op jacht) zal zich opzichtig gedragen. Een roofdier dat territorium beschermt zal dit dan weer wel doen, bij wijze van communicatie. Door alert te zijn voor deze signalen kunnen we vrij snel uitmaken of we met sociale of asociale vormen van agressie te maken hebben, wat onze manier van verdedigen zal beïnvloeden.
Om ons doel in denkoefening 3 te behalen zullen we dus eerder kiezen voor de jacht dan voor het gevecht, wat niet wil zeggen dat onze strategieën voor het slachtoffer een minder fatale afloop zullen kennen.
Hoe we precies ons doel van denkoefening 3 zullen behalen lees je in deel 4 van het verslag van het seminarie met Rory Miller, ‘Think Like a Criminal’.
Reacties
Een reactie posten