Deel 2: Seminarie Rory Miller 

Logic of Violence / Think like a criminal


Op 12 en 13 december 2015 woonden we met Krav Maga Trainingscentrum een seminarie bij gegeven door Rory Miller, en georganiseerd door Systema Kortrijk.

Deel 2 van het verslag: ‘Analyse van sociale en asociale vormen van agressie’.


1. Analyse van sociale vormen van agressie (MD – GMD – EBD – SSS)


Onder sociale levels van agressie, die gericht zijn op communicatie, behoren de Monkey Dance (MD), de Group Monkey Dance (GMD), Educational Beat Down (EBD) en Status Seeking Show (SSS). De motieven voor sociale agressie zijn lidmaatschap, territorium, protocol en status. Of strategieën efficiënt zijn of niet, het gaat steeds om een in-groep versus een groep-erbuiten. Hoe iets gedaan wordt zegt meer dan wat er gedaan wordt. Denken we bijvoorbeeld aan uniformen die zowel de uniciteit van als de hiërarchie binnen de groep tonen. Agessoren van sociale vormen van agressie worden ‘process predators’ genoemd.

In geval van de Monkey Dance zijn status, gender en individueel niveau in de groep bepalend voor de communicatie. Conflicten gaan over wie de plaats van ‘the monkey in charge’ mag innemen, welke aap het voor het zeggen heeft, of anders, wie de alfa van de groep is.
De Group Monkey Dance drijft dan weer op adrenaline. Agressie is hier een manier van  communiceren tussen rivaliserende groepen, of van een groep tegenover een individu. De adrenaline waarop de groep drijft maakt de agressie schijnbaar meer intens en waar. We denken bijvoorbeeld aan drive by shootings die de groep hechter maken, of alles wat gebeurt wanneer een groep op het territorium van een rivaliserende groep komt, of kinderen die hun ouders willen beschermen wanneer ze door de politie opgepakt worden, ook al is het beter voor de veiligheid van de kinderen dat de ouders meegenomen worden.
Rory Miller voegt er fijntjes aan toe dat een valkuil van trainen onder stress de leden door de adrenaline het gevoel geeft dat hun training echter en realistischer is, maar dat dit niets zegt over de degelijkheid van een training.
Educational Beat Down is een vorm van agressieve communicatie waarmee een groep de regels duidelijk maakt en versterkt. Dit kan vrij onschuldig door te lachen wanneer iemand een fout maakt. Minder vriendelijke groepen leren iemand op minder aardige manier een lesje bij overtreding van regels bijvoorbeeld door fysiek geweld. Maar het kan ook leiden tot doden van leden van de eigen groep.
Status Seeking Show speelt zich af tussen personen met heel diverse statussen. Het kan gaan om het opzettelijk breken van gekende en geleerde regels, of om het tonen hoe onvoorspelbaar gewelddadig een individu of groep uit de hoek kan komen.
We zien dus dat er bij de sociale vormen van agressie steeds een interactie is met een al dan niet denkbeeldige waarnemer. Het geweld zoekt als het ware steeds een toeschouwer; het wordt gepleegd op plaatsen waar mensen aanwezig zijn en kunnen kijken.

2. Analyse van asociale vormen van agressie


Heel anders is het gesteld met de asociale vormen van agressie. Deze zoeken geen enkele communicatie en betreffen enkel het bekomen van middelen (resources) om te overleven (survival) en in veiligheid (security) te zijn. Het slachtoffer wordt daarbij gezien als de leverancier van het te bekomen goed. Agressors van asociale vormen van agressie worden bijgevolg ‘resource predators’ genoemd.

Om meer te weten hoe ieder van ons zowel slachtoffer als dader van sociale en asociale vormen van agressie kan zijn, lees deel 3 van het verslag ‘The Logic of Violence’.

Reacties