Piramide van Persoonlijke veiligheid

1. Info


·                     Bron: http://www.nononsenseselfdefense.com/pyramid.html
·                     Samenvatting door Jeroen


2. Samenvatting

2.1 Inleiding
Er is geen reden om te leven in angst voor criminaliteit en geweld. Er is echter reden om redelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Met die voorzorgsmaatregelen zal je de meeste criminelen afschrikken om jou als slachtoffer te kiezen.

Met dit in gedachten, kan persoonlijke veiligheid worden gezien als een piramide. Elk niveau verhoogt niet alleen uw eigen veiligheid, maar bouwt voort op het niveau eronder tot een samenhangend en consistent geheel.







2.2. Fundament
Het fundament waar de piramide op steunt is kennis en inzicht. Dit betekent weten hoe de criminele en gewelddadige mensen denken en wat ze nodig hebben om te slagen.

2.3. Uitwegen
Dit zijn de veiligheidsmaatregelen die, eenmaal ze uitgevoerd zijn, dienen als afschrikmiddelen, en waarborgen je veiligheid. In het algemeen zijn dit dingen die je kunt doen rond uw huis of bedrijf om inbraak te ontmoedigen.

2.4. Gewoontes
Gewoontes zijn repetitieve handelingen die je dagelijks uitvoert om uw veiligheid te garanderen. Het zijn eenvoudige handelingen die je jezelf kan trainen om juist datgene te doen waardoor je aanzienlijk de kans vermindert dat criminelen jou of uw eigendom als doel kiezen.

2.5. Awareness
Awareness is een mix van kennis en gewoontes. Het is als het besturen van een auto, als je aandachtig bent en niet vergeet om te doen wat je weet over het autorijden, kan je gemakkelijk de meeste ongevallen en problemen voorkomen.

2.6. Manoeuvreren en positionering
Dit behelst het weten waar je niet moet zijn. Er zijn plaatsen waar een agressor kan (en waarschijnlijk zal) met succes je aanvallen. Als deze agressor en zijn 'vrienden' deze posities kunnen innemen, zijn uw kansen om effectief jezelf te verdedigen heel klein. Het geweld zal snel, intens en gericht zijn op uw zwakke plekken.

2.7. Kennis van eigenwaarde en grenzen
Beide begrippen zijn essentieel om niet het slachtoffer van misdaad en geweld te worden.

2.8. Verbale grens handhaving
Dit is via communicatie aantonen waar je grenzen zijn.

2.9. Fysieke zelfverdediging
Dit is de laatste oplossing tot het veiligheidsprobleem.  Als alle voorgaande niveau's niet geholpen hebben, word je gedwongen tot gebruik van fysieke zelfverdediging. Fysieke zelfverdediging gaat niet over vechten, het gaat over niet gewond geraken bij geweld.












Reacties